Tussen Kiezels

      


WOORDEN

Geen mens die zonder kan.  Geen dag die voorbij gaat, of ze worden gebruikt: woorden.

Ze worden gebruikt om te lezen, om te spreken, om vragen te stellen en antwoorden te geven, om bevelen uit te delen, contracten te sluiten, dingen te verklaren, eigen rechten te verdedigen.

Woorden worden net zo vaak misbruikt: om te roddelen, te liegen, om te kwetsen en te beledigen. Om te verzwijgen, om valse beloftes te doen en om zichzelf mooi te praten wanneer men in de fout gaat en het niet wil toegeven.

Soms vraag ik me af wat er zou gebeuren indien iedereen een ganse week lang zou zwijgen. Zeven dagen om te luisteren, geen verbaal geluid te maken. Alleen zwijgen, tegen wil en dank.  Pas dan zou een woord aan waarde winnen, de inhoud ervan zou groeien in gevoelskracht, in betekenis, in uitstraling, in klank en kleur.

Onuitgesproken woorden zouden stromen van betekenis worden, rivieren van verwachtingen en bewoond door zoveel soorten van begrip als er vissen zijn. Ze zouden parels worden onder watervallen van kabbelende stilte en op een bed van kiezels.

De 55 gedichten van deze bundel ‘Tussen Kiezels’ zijn evenveel schilderijen van indrukken, verlangens en momentopnames als van tijdloze gedachtenstromen.

____________________________________________________________________

De gedichten zijn vergezeld van passende schilderijen (acryl op papier) van kunstenares Viviane Decramer http://vdecramer2016.sandvox.net

© Etienne Van den Steen 2018