Curriculum 


 

Ik ben geboren in Haaltert (O-Vl.) op 17 juli 1951 als tweede zoon van kunstschilder Pascal Van den Steen en kantfabrikante Marie-Madeleine Van Melkebeke. In mijn jeugd liep ik school aan het Sint Maarteninstituut en de Hogere Handelsschool te Aalst tot 1972.

Mijn ouders trokken naar het zuiden, dus leefde ik als jobstudent vier jaar op een kamertje in Brussel, om in 1976 af te studeren aan de VUB in Germaanse Filologie en Pedagogie.

Het onderwijssysteem in het algemeen, meer specifiek het Vernieuwde Secundair Onderwijs, weerhield me ervan om leraar te worden in om het even welke vorm van onderwijs. Daarom gooide ik me op verschillende zelfstandige jobs, gaande van restaurantuitbater, kelner, public relations en verkoper van taalcursussen tot taxichauffeur, vertaler en zelfstandig taaldocent in Brussel en Brugge.

Mijn grote betrachting lag in de artistieke wereld: films maken en schrijven. In 1980 schreef ik een eerste poëziebundel 'Tussen Kiezels en Geblaf', waarna ettelijke filmscenario's volgden. Ondermeer 'Jimmy', 'Kamiano, een Koninkrijk zonder Spiegels' en 'De Blieckaert' kregen positief advies van de filmselectiecommissie. Problemen tussen filmproducenten en TV-zenders onderling verhinderden een verder positief verloop van enige verfilming.

In 1991 stapte ik in Oostende dan toch in het schoolonderwijs als taalleraar en bleef dat ook zijn aan het VTI tot 2014.

In 2011 bracht ik een herwerking uit van mijn eerste poëziebundel 'Tussen Kiezels' in eigen beheer, in 2014 een biografisch kunstboek bij 'Die Keure' over Pascal Van den Steen 'Van het vagevuur naar de Hemel en terug' met een vergelijkende studie over de Italiaanse Renaissance en het Maniërisme. Een derde gedichtenbundel volgde in 2016 bij de Vries-Brouwers 'Ondefinieerbaar Wit', geïllustreerd met grafisch werk van Viviane Decramer. In 2018 verscheen 'Carol Deutsch, de Joodse vriend van James Ensor', eveneens bij de Vries-Brouwers, het gedramatiseerde verhaal van een kunstenaar van Hongaars-Joods-Antwerpse afkomst. 2019 wordt het jaar van mijn eerste roman 'Jimmy's Notes' over een Blankenbergse jazzpianist die verzeild raakt in een Joods getto waar hij erin slaagt om mensen te redden.

© Etienne Van den Steen 2018