Wie?


Wie was Carol Deutsch?


Carol Deutsch werd als zoon van een Antwerps diamantair geboren in 1894, hij stierf in Buchenwald in 1944. Tijdens het Interbellum leefde en woonde hij geruime tijd in Oostende. Hij was niet alleen bonthandelaar en voorzitter van de Joodse Gemeenschap van de stad, hij was tevens mecenas, kunstschilder en vriend van James Ensor. Als kunstenaar is hij hier naganoeg onbekend gebleven, om niet te zeggen vergeten. Daarentegen werd en wordt hij in Israel nog steeds geëerd met een speciale afdeling in het Yad Vashemmuseum van Jeruzalem. 

Het grootste deel van Deutsch' oeuvre bleek met de jaren - en met de oorlog - verdwenen, maar toch leefde een ander deel ervan verder in een verzameling foto's van de vermaarde fotograaf Antony. 

 

                 

 

Oostende tijdens het Interbellum

 

Toen Carol Deutsch zich in 1922 in Oostende kwam vestigen als bonthandelaar, kwam hij in een prachtige Interbellumstad terecht met internationale allures en - samen met Blankenberge - van een ongeëvenaarde architecturale schoonheid. Parels aan de Belgische kust die nu alleen nog op oude postkaarten schitteren. 

Hij zocht en vond contact met de artistieke wereld rond James Ensor en de groep van Galerie Studio, een kring waarin hij werd aanvaard. Zijn scholing kreeg hij van Ensor zelf, maar tevens werd hij beïnvloed door Léon Spilliaert en Constant Permeke. In Oostende nam hij deel aan ettelijke groepstentoonstellingen. In de jaren '30, toen hij voorzitter was van de Joodse Gemeenschap alhier, schilderde hij de stad in al haar architecturale schoonheid zoals niemand hem dat ooit had voorgedaan.  

© Etienne Van den Steen 2018